Excursie FlorijnAs in Assen 04-09-2017

Terug

Samen met de leden van Bouwend Nederland Regio Drenthe werd op maandag 4 september jl. een excursie georganiseerd naar de bouwplaats van de FlorijnAs in Assen.
Als introducé van Klaas Graveland heb ik maandag 4 september jl.  de bijeenkomst van de Bouwsociëteit Drenthe en Bouwend Nederland Regio Drenthe mogen bijwonen.

Als Assenaar was ik benieuwd naar de presentatie over alle projecten van het programma FlorijnAs, hét stadsontwikkelingsplan van Assen. We werden ontvangen op het kantoor van Alescon vlak tegenover de bouwplaats van het stationsgebied.

Na de presentatie, verzorgt door de gemeente Assen, hebben we groepsgewijs de bouwplaats van het stationsgebied bezocht. We kregen uitleg over de voortgang en de keuzes die gemaakt zijn. Indrukwekkend om te zien hoe de vorderingen zijn met o.a. de 170 meter lange tunnel onder de Overcingellaan. Het doorgaand verkeer wordt vanaf april 2018 on het stationsgebied geleid.

Met een groot autoluw stationsplein waardoor voetgangers en fietsers alle ruimte krijgen en naar het centrum worden geleid. En met een indrukwekkende overkapping van het stationsgebied. Dat alles wordt het visiteplaatje van Assen als je uit de trein stapt.


Aan fietsenstalling is straks geen gebrek. Er is een ondergrondse ruimte voor circa 2800 fietsen. Voorbereid op een duurzame toekomst kun je de gemeente Assen niet op een tunnelvisie betrappen. Opvallend was de rust op de bouwplaats. Om 4 uur 's middags tijdens de rondleiding was er geen bouwvakker te zien. Hoe dan ook het is een leuk idee dat we koning Willem Alexander een slag voor zijn. Hij komt namelijk 15 september naar Assen en maakt dan een vaartocht over de Blauwe As en bezoekt het stationsgebied in Assen.

De middag werd afgesloten met een gezellig samenzijn bij het Japanse restaurant YuMe Sushi & Grill op het nabij gelegen oude veemarktterrein. Stoeiend met eetstokjes werkten we eerst stuntelig het eten met smaak naar binnen. Na verloop van tijd werden we steeds handiger. Aldoende leert men. 


Kortom het was een interessante en plezierige middag !

Albert Jan Fokkens